Unul dintre elementele de bază ale proiectului „ Intervenția timpurie și implementarea mecanismului de colaborare intersectorială, în vederea prevenirii și reducerii ratei mortalității infantile și a copiilor cu vârsta de până la 5 ani la domiciliu” implementat de Lumos Foundation în Republica Moldova îl constituie consolidarea capacităților profesionale ale specialiștilor implicați în asigurarea dezvoltării corespunzătoare a copilului, prevenirea situațiilor de risc, precum și a separării copilului de familie.
În acest context, o parte importantă a abordării sistemice o reprezintă activitatea echipelor multidisciplinare locale, în componența cărora intră specialiști din domeniul protecției sănătății, asistenței sociale și educației, precum și din alte domenii conexe.
Pe parcursul ultimelor trei săptămâni, membrii echipelor multidisciplinare locale din raionul Florești au participat la un șir de activități de capacitare cu privire la prevenirea primară a riscurilor pentru bunăstarea copilului prin mecanisme de cooperare intersectorială. 140 de specialiști din diferite localități din raion au aflat mai multe detalii despre abordarea holistică și multidisciplinară a situațiilor de risc în care ar putea ajunge un copil, în special cei cu vârsta de până la cinci ani. Sesiunile tematice din cadrul acestui șir de instruiri au fost livrate de către reprezentanți ai Lumos Foundation Moldova, specialiști din cadrul Centrului Medicilor de Familie, Direcției generale de asistență socială și protecția familiei și ai Direcției de învățământ din raionul Florești.
Printre subiectele discutate de către participanți în cadrul sesiunilor de instruire s-au numărat: "Politicile de protecție și salvgardare a copilului", "Cooperarea intersectorială pentru prevenirea primară a riscurilor la adresa bunăstării copilului cu accent pe prevenirea separării copilului de familie", "Prevenirea mortalității infantile în raionul Florești. Realizări, provocări și soluții". Aceste subiecte au fost analizate atât din punct de vedere al aplicării lor în cazurile familiilor băștinașe care au copii mici aflați în situație de risc, cât și în cazurile refugiaților ucraineni care locuiesc în prezent în raionul Florești.
"Atât timp cât refugiații sunt aici, în comunitățile noastre, și se află în situații de risc, este de datoria noastră să le oferim tot sprijinul și asistența necesară pentru a diminua sau chiar elimina aceste riscuri", au menționat, practic în unanimitate, participanții și organizatorii instruirilor. "Metodele și modalitățile de abordare a acestor riscuri sunt universale și aplicabile tuturor, indiferent de țara în care s-au născut sau trăiesc".
Întrucât seria de instruiri din raionul Florești s-a încheiat, activități similare vor fi organizate și în cealaltă regiune pilot Lumos - raionul Ialoveni - începând cu săptămâna curentă.